Jezelf laten testen of zelf testen

Vanaf het begin van de pandemie wordt aangeraden om je te laten testen. Vrij snel ontstonden er testlocaties van de GGD verspreid over heel Nederland. Inmiddels zijn er ruim 250 testlocaties in Nederland. Wanneer je je wilt laten testen bij de GGD, kun je vaak dezelfde dag nog terecht. Toch zijn er tegenwoordig meer organisaties en locaties waar je je kunt laten testen op het corona-virus.

De sneltest

Zo is er de mogelijkheid om je te laten testen op corona middels een sneltest. Dit kan onder andere bij een van de locaties van coronatestnederland.nl. Wanneer je wilt weten of je op dit moment besmet bent met het corona-virus kun je kiezen voor de sneltest. De test van de GGD wordt zowel via de neus als via de keel afgenomen. Bij de sneltest wordt er uitsluitend getest via de neus. Als de test is afgenomen, ontvang je binnen vijftien minuten de uitslag via de mail. Wil je weten of je in de afgelopen maanden besmet bent geweest, ook dan kun je je laten testen. Anders dan bij de eerder genoemde testen, gaat dit via een bloedtest. Er hoeft geen heel buisje bloed afgenomen, een druppel is al genoeg. Je bloed wordt vervolgens getest op antistoffen waardoor je met deze test kan zien of je al eerder besmet bent geweest met het corona-virus.

Zelf testen

Nieuw op de markt is de zelftest. Middels deze test kun je jezelf testen op corona. Je kunt de zelftest online bestellen en deze wordt vervolgens gewoon bij je thuisbezorgd. Bij deze zelftest wordt er alleen getest via speeksel. Doordat de test alleen in de mond of keel hoeft, is deze test uitermate geschikt voor kinderen, ouderen of mensen met een handicap. Ook voor mensen die angstig zijn om zich bij de GGD te laten testen, is dit een goede oplossing. Voor minder dan tien euro heb je de zelftest al in huis en kom je er snel achter of je besmet bent met het corona-virus.