Wat is jouw goud waard?

Zoals we weten bestaan er drie verschillende soorten goud: geelgoud, witgoud en roodgoud. Alle drie de soorten hebben een andere kleur en samenstelling. De drie soorten bevatten als basis allemaal goud dat is aangevuld met diverse metalen zoals zink, palladium, zilver of koper. Maar wat zijn deze soorten in 2022 nog waard en waar kun je het kopen of verkopen?

Het verkopen van goud

Goud is een edelmetaal dat erg veel waarde heeft. Goud verkopen is dan ook iets dat zorgvuldig moet worden gebeurd. Er zijn veel oneerlijke goudhandelaren in omloop die geen eerlijke prijs hanteren en waar je om het even grof te zeggen wordt opgelicht waar je zelf bij staat. Betrouwbare handelaren zullen dan ook om legitimatie vragen om handel in gestolen spullen tegen te gaan. Let er zelf ook goed op dat het goud zichtbaar wordt gewogen en niet in een achterkamertje, je wilt dit natuurlijk met je eigen ogen zien. Eerlijke handelaren gebruiken een geijkte weegschaal met keurmerk. Het is zeker niet raar om hiernaar te vragen en zelf mee te kijken.

Checklist!

Voordat je met je goud naar een handelaar gaat is het belangrijk om een aantal dingen te checken zodat je zeker weet waar je aan toe bent en niet wordt opgelicht of ten mindering wordt gedaan. Begin met het checken op echtheid van je goud. Er zijn verschillende soorten manieren om dit te checken, een van de manieren is door te kijken of het oxideert. Als er oxidatie zit op jouw goud is het geen echt goud. Vaak is goud gemerkt, ga dus opzoek naar keurmerken en kijk deze zelf na of laat het nakijken. De waarde van jouw goud hangt af van het gewicht, het gewicht is dus de belangrijkste factor. Het is dan ook erg aan te raden om je goud zelf ook even te wegen voordat je naar een handelaar gaat. Om het exacte gewicht te krijgen heb je een precisie weegschaal nodig, deze geeft exact weer hoeveel jouw goud weegt. Nadat je het gewicht van je goud, de hoeveelheid karaat en de goudsoort weet kun je dus achterhalen wat de waarde van jouw goud is.

Wat is dan de waarde van oud goud?

Nieuw goud, oud goud, goud uit de natuur of sloopgoud, in de basis is het allemaal goud en heeft het dezelfde waarde. Bepaalde sieraden worden oud goud genoemd en is dan ook meer een term voor deze sieraden. Voor oud goud verkopen gelden dus dezelfde belangrijke aspecten als nieuw goud. De checklist in de vorige alinea is dan ook perfect te gebruiken voor het verkopen van oud goud. Feddema is een goed en betrouwbare handelaar die het verkoop/inkoop van goud verzorgt. Ook kun je hier terecht met waardevolle postzegels, zilver en waardevolle munten.